Leroy
שמה של מאדאם לֶרוּאָה הוא אחד השמות המפורסמים והמוערכים בעולם היין ויינותיה מהלכים כקסם, כמעט ככישוף, על אוהבי בורגון. ולא בכדי. זוהי פסגת הייננות והכורמות ומעל אלו, זוהי פסגת החוויה שבשתיית יין.
היקב נוסד בשנת 1868 על ידי פרנסואה לרואה בכפר אוסה-דורס. נכדו, אנרי לרואה, מבצע בשנת 1942 את אחד המהלכים החשובים בתולדות המשפחה ברכשו מחצית מהיקב הנחשק ביותר בבורגון ואולי אף בעולם כולו, Domaine de la Romanée-Conti, שם הוא משקיע את מלוא מרצו.
בתו לאלו (Lalou) קיבלה לידיה ב- 1955 את ניהול ה"נגוס" ההיסטורי המשפחתי, Maison Leroy, ועסקה רבות בקידומו. בשנת 1988 היא רוכשת את דומן שארל נואלה בוון-רומנה ומייסדת את Domaine Leroy ובכך מגשימה את חלומה לדומן משלה.
Arguably producing the greatest red Burgundy wines; old vines, exciting meticulous viticulture methods, along with extremely low yields, might explain the unbelievable concentration of Leroy wines.
שנה מאוחר יותר היא מרחיבה את אדמות היקב ברוכשה את כרמיו של פיליפ רמי. כרמים אלו היו משופעים בגפנים מבוגרות במיוחד המבוססות על הקלונים הישנים והטובים של פינו נואר, אלו המפיקים ענבים קטנים ומרוכזים. מאדאם לרואה זיהתה את האוצר הגלום בהם והתוצאות המופלאות לא אחרו לבוא.
החקלאות בכרמי היקב היא ביו-דינאמית, הגיזום ספרטני במיוחד והיבולים נמוכים עד כאב; 2-3 אשכולות קטנים לגפן, 1000-2000 בקבוקים מכל כרם, לעיתים אפילו מאות בודדות.
הויניפיקציה מסורתית; תסיסה באשכולות שלמים ללא הפרדת הענבים משזרותיהם, שבירת ה"כובע" במהלך התסיסה מתבצעת "רגלית" תוך כניסה למכלי התסיסה, התיישנות קצרה יחסית (כשנה) במאה אחוז עץ חדש וביקבוק ללא הצללה וללא סינון.
התוצאה יוצאת מגדר הרגיל עם ריכוז ועומק טעמים פנטסטי. אלו יינות שניתן ליהנות מהם כמעט בכל שלב בהתפתחותם. הם תמיד מרשימים בצורה בלתי רגילה.